Budjetti

Hyvin harva ihminen pitää tarkkaa kirjaa omista tuloistaan ja menoistaan. Rahoja käytetään – kunnes tili on tyhjänä. Budjetin eli taloussuunnitelman teosta on kuitenkin paljon hyötyä. Budjetointi auttaa paremmin näkemään mihin tulot lopulta kuluvat. Monet ihmiset luulevat tietävänsä mihin rahat menevät, mutta jo muutaman viikon mittainen tarkempi kirjanpito antaa paremman kuvan todellisuudesta.

Tätäkin parempi olisi kuitenkin aloittaa tulojen ja menojen kirjaaminen kuukauden mittaisesta ajanjaksosta, koska tulot ovat yleensä kuukausittaisia. Tiliotteen ja kuittien tarkempi tarkastelu saattaa usein yllättää: monikaan ei tiedä esimerkiksi sitä miten paljon ruokaostoksiin lopultakin uppoaa rahaa. Pienet valinnat kaupassa ja etukäteen rajoitettu ruokabudjetti voivat auttaa säästämään satoja euroja vuodessa. Maksukorteilla tehdyt pikkuostokset eivät tunnu suurilta, mutta kun niitä kertyy päivittäin voi vaikutus talouteen ollakin yllättävän suuri. Kokonaiskuvan näkeminen auttaa myös näkemään kaiken minkä kaiken suhteen voisi vielä tehdä säästöjä. Puhelinyhtiöt, sähköyhtiöt jne. kannattaa kilpailuttaa ja vaihtaa halvempiin.

Tarkkaan tehty budjetti helpottaa myös lainojen takaisinmaksua: minkä verran voit mihinkin elämän osa-alueeseen kuluttaa rahaa ja jättää myös sen verran yli, että pystyt hoitamaan lainojen takaisinmaksut ajoissa. Miten budjetti sitten helpoiten tehdään?

Kyseessä ei ole hankala työ, eikä sen tekemiseen tarvitse olla talousalan ammattilainen. Selvitä ensi tulosi – palkat, eläkkeet, tuet. Kirjaa tämän jälkeen ylös kaikki menosi. Tässä voit käyttää apuna kuitteja ja maksukorttisi tositteita. Kuitit olisi hyvä säilyttää aina ostosten jälkeen ja ottaa tavaksi kirjata ne vaikka viikoittain ylös. Muista kirjata menoihin myös kaikki velkasi ja lainasi. Kirjaamisen apuna voit käyttää esimerkiksi internetistä löytyviä valmiita lomakkeita ja ohjelmia, omatekemääsi taulukkoa taulukkolaskentaohjelmalla tai voit käyttää kirjanpitoa varten ihan vain vihkoa, jonne kirjaat menot ja tulot vanhanaikaiseen kirjanpitotyyliin.

Tulojen ja menojen selvityksen jälkeen näet nykyisen taloudellisen tilanteesi. Jos menot ovat suuremmat kuin tulot, niin tilanne on hyvin huolestuttava. Selvitä ja laske mistä menoista pystyisit vielä karsimaan. Tämän pohjalta voit tehdä itsellesi tarkan budjetin, joka kertoo minkä verran saat mihinkin käyttää rahaa. Muista, että on hyvin tärkeää pysyttäytyä tehdyssä suunnitelmassa. Niillä muutamilla sinne tänne maksetuilla euroilla voi lopulta ollakin suuri merkitys. Ole realistinen kun teet taloussuunnitelmaa, joten älä arvioi tuloja summanmutikassa, vaan pyri pitäytymään todellisissa summissa. Jos tilanne kuitenkin huolestuttaa, niin kannattaa kääntyä hyvissä ajoin talous- ja velkaneuvonnan puoleen.