Laina – hyvät ja huonot puolet

Millaisessa tilanteessa kannattaa lainata rahaa? Laina on todella hyvä vaihtoehto silloin, kun tarvitsee rahan juuri nyt eikä voi odottaa yhtään ja lisäksi tietää saavansa vastaavan summan rahaa lähitulevaisuudessa. Toinen syy ottaa lainaa on, että rahanmeno on todella välttämätön ja olet varma siitä, että lainan takaisinmaksu ei tuota tulevaisuudessa ongelmia. Rahan lainaus voi siis helposti ratkaista ongelman, johon rahaa tarvitsee juuri nyt. Näin saattaa käydä esimerkiksi jonkin yllättävän vahingon tapahtuessa.

Lainanantaja ei myöskään kysele miten rahat haluaa käyttää, joten rahalla voi ostaa ja tehdä mitä haluaa. Rahaa saa lainattua helposti ja nopeasti mikä voi jossain tilanteessa olla tarpeen. Kenenkään ei tarvitse tietää, että olet ostanut tai tehnyt jotain lainarahan turvin. Tämä on usein helpompi vaihtoehto kuin lainata rahaa sukulaisilta tai ystäviltä, joille joutuu selittelemään lainan tarvetta ja joihin suhteet lainan myötä saattavat vaikeutua.

Jokaisessa lainassa on kuitenkin aina se huono puoli, että loppupeleissä rahan lainannut osapuoli on se joka hyötyy eniten. Moni saattaa luulla, että esimerkiksi pieni pikavippi kannattaa ottaa, koska kyseessähän on vain ehkä muutamien kymmenien eurojen summa, mutta sille pienellekin summalle saattaa tulla todella korkea hinta. Lainoista pitää maksaa aina korkoa ja tämän lisäksi usein myös muita palvelumaksuja. Etenkin jos lainasumma on pieni, voivat lisämaksut olla hyvinkin suuria verrattuna lainattuun summaan. Kannattaa aina vertailla lainoja tarkkaan. Joskus säästäminen tai ostopäätöksen lykkääminen olisi ollutkin parempi vaihtoehto kuin rahan lainaaminen. Lainan ottaminen on tehty helpoksi, ehkä jopa liiankin yksinkertaiseksi, jolloin on vaarana ajautua pahaan kierteeseen, jossa uudella lainalla maksetaan pois vanhaa lainaa. Tällä tavoin ajautuu valitettavasti jopa pienillä summilla pahaan velkakierteeseen. Lainoilla ei pitäisikään ikinä kattaa tavallisia arkimenoja, vaan parempi vaihtoehto on yrittää säästää jossakin ja kituuttaa seuraavaan palkkapäivään. Kannattaakin tarkkaan laskea onko lainan takaisinmaksukyky realistinen, jotta epämiellyttäviltä yllätyksiltä säästyisi. Lainaa ei ikinä pitäisi ottaa, jos ei ole ottanut selvää lisäkuluista ja ei ole varmuutta voiko sen maksaa takaisin.